Mi lesz most, hogy a webshoponak kötelező lesz a Magyar Posta használata?

MPL csomagautomata

Február 6-án a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amely kimondja, hogy a jövőben minden olyan webáruháznak kötelező lesz az MPL csomagküldési szolgáltatást is felajánlani a vásárlóknak, amennyiben az adott termék szerepel a Magyar Posta Általános Szerződési Feltételeiben. Ez a rendelet sok kérdést vet fel, és nem teljesen egyértelmű, hogy mi lesz a gyakorlati következménye.

Mi a rendelet célja?

A rendelet célja a magyarországi kisvállalkozások védelme a külföldi webshopokkal szemben. A kormányzat úgy gondolja, hogy a kötelező MPL-használattal a magyar kisvállalkozások versenyképesebbé válnak, és a magyar vásárlók jobban fognak tudni tájékozódni a csomagküldési árakról és feltételekről.

Kiket érint a rendelet?

A rendelet minden magyarországi webshopokra vonatkozik, amelyek a Magyar Posta Általános Szerződési Feltételeiben szereplő termékeket forgalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a rendelet hatálya alá tartozik a legtöbb magyar webshop.

Mit kell tennie a webshopoknak?

A webshopoknak a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül (azaz 2024. április 27-ig) módosítaniuk kell a weboldalukat, és fel kell tüntetniük az MPL csomagküldési szolgáltatás árait és feltételeit. A webshopoknak emellett biztosítaniuk kell, hogy a vásárlók könnyen és egyszerűen tudjanak választani az MPL csomagküldési szolgáltatás és más csomagküldési szolgáltatások között.

Mi lesz a rendelet következménye?

A rendelet következményei még nem teljesen egyértelműek. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a rendelet a magyar kisvállalkozások számára előnyös lesz, míg mások úgy gondolják, hogy a rendelet a webshopok számára adminisztratív terhet fog jelenteni.

A rendelettel kapcsolatos nyitott kérdések:

  • Hogyan fogja ellenőrizni a hatóság, hogy a webshopok betartják-e a rendeletet?
  • Milyen szankciók várnak a rendelet be nem tartására?
  • Hogyan fogja érinteni a rendelet a külföldi webshopok magyarországi értékesítését?

A rendelettel kapcsolatos további információkért javasoljuk, hogy kövesse az Ecommerce Hungary Kisvállalati Tagozat facebook oldalát, rendszeresen jelentkeznek új információkkal, miközben szakmai érdekképviseletet ellátva egyeztetnek a kormányszervekkel. Ha ez sok idejét venné el, akkor keressen meg minket, mi úgyis figyeljük a változásokat és segítjük partnereinket abban, hogy webáruházuk üzemeltetése szabályos ÉS nyereséges legyen!

További érdekes tartalmaink